Ηρώων Πολυτεχνείου 16 | 2441020421 | FbIco InstaIco


Πραγματοποιήθηκε την 28/11/2022 η εναρκτήρια συνεδρία του ευρωπαϊκού έργου LIFE-ΑgrOassis που εξασφάλισε η Κύπρος με εταίρους από Κύπρο και Ελλάδα. Το έργο έχει προϋπολογισμό €2,326,710.16, αφορά την αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και χρηματοδοτείται κατά 60% από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE. Το έργο επικεντρώνεται στον αγροτικό τομέα σε Κύπρο και Ελλάδα, δύο χώρες της ανατολικής Μεσογείου που αντιμετωπίζουν εκτεταμένα προβλήματα ερημοποίησης.
Tην ημερίδα χαιρέτισαν ο Δρ. Κώστας Καδής, Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και η Δρ. Δώρα Χειμωνίδου, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών.
Το έργο AgrOassis θα αναδείξει πιλοτικά, διάφορες ωφέλιμες γεωργικές πρακτικές που στοχεύουν σε αντικατάσταση σημερινών ενεργοβόρων πρακτικών που μειώνουν τη γονιμότητα του εδάφους και συντείνουν στη διάβρωση από τον άνεμο και την βροχή, οδηγώντας στην ερημοποίηση. Επίσης, θα ενθαρρύνει γεωργούς να αξιοποιήσουν υφιστάμενα ή προωθούμενα μέσω του έργου αγροπεριβαλλοντικά μέτρα. Το έργο βασίζεται σε τρεις κύριες δράσεις υλοποίησης: την εισαγωγή φυτοφρακτών, τη μειωμένη κατεργασία του εδάφους και την παραγωγή κομπόστας από πράσινα απορρίμματα.
Συντονιστής του έργου είναι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μέσω του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών και υπεύθυνο για την διαχείριση του έργου είναι το Ίδρυμα Λαόνα για την Αναβίωση και την Προστασία της Κυπριακής Υπαίθρου.
Στο έργο συμμετέχουν τα Τμήματα Γεωργίας, Δασών και Περιβάλλοντος, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το KES RESEARCH CENTRE, η Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Ταυρωπού (ΤΟΕΒ), ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικο-πολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ) και η εταιρεία Παραδεισιώτης.
 
 
 
 

Επικοινωνια

Επικοινωνία

Ηρώων Πολυτεχνείου 16
Καρδίτσα, , 43132
Ελλάδα

  2441020421

  2441022127

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  contact